Un pariu

Așa cum s-a putut observa deja din poză, avem de-a face cu un grup de pe tărâm asiatic, mai precis din Japonia. Trupa se numește Wagakki Band, a luat ființă în 2013, și este relativ noua senzație niponă în materie de muzică. Stilul pe care îl adoptă se bazează pe o combinație între elementele tradiționale japoneze și metalul melodic.

Ideea de a aduce laolaltă folclorul și muzica metal este destul de veche. Ea a fost aplicată (mai direct) încă de la începutul anilor `90 (Skyclad). În timp s-a dezvoltat într-un gen de sine stătător, folk metal, ai cărui exponenți sunt astăzi finlandezii (Wintersun, Ensiferum, Korpiklaani etc.). Primele tentative în acest sens nu sunt recente nici în Japonia. Yasuharu Takanashi pune laolaltă sonoritățile tipice țării sale si momentele heavy de peste două decenii încoace. Așadar, Wagakki Band nu trebuie privită ca fiind o treabă originală, precum am văzut că fac unii în ”first reaction” pe Youtube, ci ca o potrivită reașezare a unor teme recurente. Atât de potrivită încât poate fi cheia prin care folk metalul să facă în sfârșit un pas în față.

Dacă nu despre unicitate este vorba, atunci ce mă face să cred că Wagakki Band este un grup atât de special? Sunt trei motive principale:

1. O tradiție bogată

Muzica folk este definită pe Wikipedia în felul următor: ”are ca referință tradiția unui anumit grup etnic, populație, zonă geografică sau cultură locală; instrumente tipice ale poporului sau culturii locale la care se referă”. Această caracterizare cred că explică foarte bine relația cauză-efect în situația de față. Niponii au un trecut care le permite astăzi să jongleze spectaculos cu arta. În plus, Japonia este una dintre cele mai importante piețe rock din lume (a doua după S.U.A.), astfel că fundația pe care se clădește Wagakki Band este una solidă. Sunt avantaje teoretice importante în tentativa de a crea folk metal de calitate; nu-s probleme de adaptabilitate. Chestie de istorie.

2. Vocea lui Yuko Suzuhana

Chiar și cineva fără doctorat în Conservator poate realiza că solista trupei Wagakki Band are o voce foarte bună. Dar nu calitățile ei vocale în sine îmi indică un viitor interesant pentru formația din care face parte, ci (prea) oastea de fete din metalul melodic care încearcă să le imite pe Tarja Turunen, Sharon den Adel și Cristina Scabbia. Ascultând trupe cu gagici în rol principal am de multe ori senzația că asist doar la un tribut Nightwish, Within Temptation sau Lacuna Coil. Sunt conștient de faptul că abordarea respectivă necesită anumite invariabile, însă mă deranjează lipsa de personalitate în 90% din cazuri. Yuko Suzuhana nu ține să se raporteze la precedesoare. Își folosește particularitățile și atât. Timbrul fostei Miss Nico Nama, adica un fel de MVP pe o platforma japoneză similară cu YouTube, are tipicitatea asiatică, fiind totodată suficient de metal încât să se muleze pe cerințele Wagakki Band. Habar n-am cât de mult țin niponii cont de tendințele europene și americane atunci când concep o trupă, dar în ultima vreme găsesc tot mai multe metode inventive prin care surprind. Uneori plăcut, alteori nu. Yoko Suzuhana cred că intră în cateogoria pozitivă. Aerul proaspăt pe care îl aduce este necesar într-un mediu din ce în ce mai plafonat.

3. Exotismul

Dincolo de soundul eterogen, Wagakki Band atrage atenția și prin imagine. Vestul s-a cam plictisit de ale sale. Picturile de tip Kiss sunt manifestări cam expirate. Vecinele de la Babymetal n-au fost trecute cu vederea și pentru că oferă altceva din punct de vedere vizual. Mai mult, observăm în general o seducție tot mai intensă din partea occidentului față de arta asiatică. Rațiunile sunt numeroase și necesită un tip de analiză care nu cred că-și are locul aici. Să reținem doar că fanii rockului s-ar putea să prefere în viitor o solistă care vântură un eventai în locul eternei roți făcute cu podoaba capilară.

 

Altele

Inițial am oscilat între a scrie despre Wagakki Band la modul clasic de tip cronică și a aduce în discuție ideea de pariu. De vină pentru mica încurcătură e un număr: 65,898,031. Atâtea vizualizări avea videoclipul oficial al piesei Senbonzakura pe Youtube atunci când m-am apucat de tastat. În atare condiții unii ar putea strâmba din nas, punând la îndoială demersul meu. Din fericire, au existat destule motive ca să nu-mi schimb maniera pe care mi-o propusesem. Întâi că nu cred cu sfințenie în cifrele de pe situri precum cel amintit. Am privit suficient de mult timp industria muzicală japoneză ca să nu iau de bună chiar orice. Managerii de acolo apeleaza cu regularitate la niște mijloace de promovare cel puțin discutabile (la care se adaugă celebrele metode prin care se pot obține foarte ușor likeuri și vizualizări). Apoi, chiar și dacă cifra e reală, ea nu a fost concretizată puternic dincolo de granițele Japoniei. Vorbesc despre acele borne, materiale sau spirituale, care plasează cu adevărat o trupă în istorie. În fine, ca să fiu sincer, nu dau doi lei pe socoteli virtuale. Să nu uităm că manelistul Petrică Cercel a strâns peste 25 de milioane de vizualizări cu o singură arie. Contează/va conta el la nivel mondial?

Începusem pe parcursul redactării acestui text să scriu (cam mult) și despre Beni Ninagawa, adică fata din Wagakki Band responsabilă cu instrumentul tsugaru-shamisen. Între timp mi-am amintit că-s deseori caracterizat ca fiind ușor afemeiat, astfel ca am șters tot ce mă chinuisem să relev în legătură cu problema idealurilor feminine. Noroc că industria porno japoneză e . La o adică îmi pot găsi cumva refugiul. Bucuria analogiilor.

Să vedem ce se întâmplă

Excluzând o implozie nedorită, cred că fenomenul Wagakki Band va avea un cuvânt greu de spus. Măcar în lumea stilului din care face parte. Dacă însă nu va apărea dezvoltarea pe care o prevăd, dacă voi pierde pariul, atunci promit să ascult ultimul album Trooper și interviul cu Măruță din bezna postului public de radio.


Mai multe informații despre stilul Wagakki Band direct de la sursă

2 gânduri despre „Un pariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s