Un pariu

Nu am pariat pe Sabaton în 2005 atunci când piesa Metal Machine mă făcea să cred că însoriții suedezi pot deveni un nume important pe scena power metalului european. Acum cântă în concerte la care sunt prezenți zeci de mii de oameni. Chiar sute de mii dacă luam în calcul și festivalul Woodstock din Polonia. Nu am pariat nici pe Battle Beast, formația pe care am considerat-o prin vara lui 2010 (!) urmașa ”feminină” a celor de la Accept. La scurt timp după ce pusesem ochii pe trupa finlandeză (Demo IV), aceasta câștiga ”Wacken Open Air Metal Battle Contest”. Nici pe Dragonforce nu am mizat oficial în zilele când ascultam în neștire primul lor disc (Valley of the Damned), iar astăzi presa internațională de specialitate spune despre gașca engleză că este cel puțin în top 10 din punct de vedere tehnic. Pe succesul proiectului Babymetal (sau ce o fi) se poate spune că am plasat un bilet. Prin primăvara lui 2016, la câteva zile înainte de lansarea albumului Metal Resistance, postam un pseudo-articol pe o rețea de socializare în care vorbeam despre calitatea ridicată a muzicii propuse de niponii și niponele de acolo în variantă live. Aș putea să fac un pomelnic cu trofeele pe care le-au strâns în lunile care au urmat. Pentru moment mă rezum să menționez doar show-ul sold-out pe care l-au avut în Wembley din Londra, stabilind cu acea ocazie un record pentru cele mai multe produse vândute din istoria arenei cu pricina. Îmi vine să povestesc un pic și despre cum audiția celui de-al doilea album semnat Trooper m-a făcut să anticipez prostituția intelectuală pe care protestatarii de serviciu din Târgoviște aveau s-o îmbrățișeze, dar mai bine opresc aici retrospectiva prognozelor personale. Despre Mița de la Bere Gratis, lebede emo și Bau-Bau Ucide cu altă ocazie.

Nu am pariat pe cei amintiți mai sus (și pe mulți, mulți alții) pentru că m-au incomodat Psihopații Muzicali și dinozaurii din vecinătate. Puii lor au înrăutățit claustrofobia socială cu care probabil m-am născut. La acest peisaj trist se adaugă și lipsa câtorva scame de pe umăr. Singura satisfacție pe care am avut-o în materie de preziceri sonore a fost să savurez episoadele de retard intens din presa rock autohtonă (îl exclud pe Lenți Chiriac). Acum cică am blog. Nu că o casă de chirpici într-un spațiu virtual ar schimba semnificativ datele problemei, dar măcar îmi confer un instrument care să-mi gâdile și mai tare orgoliul. De ce nu? Andrei Pleșu apelează constant la metoda asta și văd că o duce foarte bine.

Înainte de a vorbi despre pariul meu din prezent, vreau să fac o mențiune: artiștii străini din primul paragraf au fost aleși oarecum la întâmplare. Faptul că la un moment dat am crezut în succesul lor nu înseamnă automat că ridic în slăvi muzica pe care o fac. Criteriile pe care le iau în calcul atunci când mizez pe X sau Y nu se bazează pe vreo analiză de specialitate. Nici n-am cum să fac asta din moment ce sunt un simplu consumator de artă. Firoscoșii fani Amon Amarth și Opeth pot sta liniștiți.


Wagakki Band

Așa cum s-a putut observa deja din poză, avem de-a face cu un grup de pe tărâm asiatic, mai precis din Japonia. Trupa se numește Wagakki Band, a luat ființă în 2013, și este relativ noua senzație niponă în materie de muzică. Stilul pe care îl adoptă se bazează pe o combinație între elementele tradiționale japoneze și metalul melodic specific spațiului occidental.

Ideea de a aduce laolaltă folclorul și muzica metal este destul de veche. Ea a fost aplicată încă de la începutul anilor `90 (Skyclad). În timp s-a dezvoltat într-un gen de sine stătător, folk metal, ai cărui exponenți sunt astăzi finlandezii (Wintersun, Ensiferum, Korpiklaani etc.). Primele tentative în acest sens nu sunt recente nici în Japonia. Yasuharu Takanashi pune laolaltă sonoritățile tipice țării sale si momentele heavy de peste două decenii încoace. Așadar, Wagakki Band nu trebuie privită ca fiind o treabă originală, precum am văzut că fac unii în ”first reaction” pe Youtube, ci ca o potrivită reașezare a unor teme uzitate. Atât de potrivită încât poate fi cheia prin care folk metalul să facă în sfârșit un pas în față.

Dacă nu despre unicitate este vorba, pentru simplu motiv că nu se mai pot naște stiluri 100% noi, atunci ce mă face să cred că Wagakki Band este un grup atât de special? Sunt trei motive principale:

1. O tradiție bogată

Muzica folk este definită pe Wikipedia în felul următor: ”are ca referință tradiția unui anumit grup etnic, populație, zonă geografică sau cultură locală; instrumente tipice ale poporului sau culturii locale la care se referă”. Această caracterizare cred că explică foarte bine relația cauză-efect în situația de față. Niponii au un trecut care le permite astăzi să jongleze spectaculos cu arta. În plus, Japonia este una dintre cele mai importante piețe rock din lume, astfel că fundația pe care se clădește Wagakki Band este una solidă. Sunt avantaje teoretice (opinez că și practice) importante în tentativa de a crea folk metal de calitate. Lucrurile nu sunt la fel de permisive în alte colțuri de pe planetă. Poate că e dificil să gândești în termeni care nu îți sunt specifici sau să găsești rețeta adecvată, oricât de artist ai fi. Sunt acele trupe chipurile etalon, în general britanice, spaniole și scandinave, care mai oferă din când în când faze interesante, însă este prea puțin. Nu că mi-aș dori o cantitate mare de produse în zona asta, și așa sunt destule muște prin symphonic metal, dar parcă nici să-mi folosesc degetele de la o mână atunci când mă gândesc la trupele de folk metal (cu derivatele pagan metal, medieval metal, celtic metal, bla, bla) care au ceva de spus. Wagakki Band nu are probleme de adaptabilitate. Chestie de istorie. Asortarea propusă pare naturală în cazul lor.2. Vocea lui Yuko Suzuhana

Chiar și cineva fără doctorat în Conservator poate realiza că solista trupei Wagakki Band are o voce extraordinară. Dar nu calitățile ei vocale în sine, din care evidențiez modulațiile specifice culturii sale, îmi indică un viitor interesant pentru formația din care face parte, ci oastea de fete din metalul melodic care încearcă să le imite pe Tarja Turunen, Sharon den Adel și Cristina Scabbia. Ascultând trupe cu gagici în rol principal am de multe ori senzația că asist doar la un tribut Nightwish, Within Temptation sau Lacuna Coil. Sunt conștient de faptul că abordarea respectivă necesită anumite invariabile, însă mă deranjează lipsa de personalitate în 90% din cazuri. Yuko Suzuhana nu ține să se raporteze la precedesoare. Își folosește particularitățile și atât. Timbrul fostei Miss Nico Nama, adica un fel de MVP pe o platforma japoneză similară cu YouTube, are tipicitatea asiatică, fiind totodată suficient de ”metal” încât să se muleze pe cerințele Wagakki Band. Habar n-am cât de mult țin niponii cont de tendințele europene și americane atunci când concep o trupă – faptul că au pus trei fetițe de 11 ani să danseze pe thrash metal mă face să cred ca nu prea – dar în ultima vreme găsesc tot mai multe metode inventive prin care surprind. Uneori plăcut, alteori nu. Yoko Suzuhana cred că intră în cateogoria pozitivă. Aerul proaspăt pe care îl aduce este necesar într-un mediu din ce în ce mai plafonat.3. Exotismul

Dincolo de soundul eterogen, Wagakki Band atrage atenția și prin imagine. Vestul s-a cam plictisit de ale sale. Picturile de tip Kiss sunt manifestări expirate. Vecinele de la Babymetal n-au fost trecute cu vederea și pentru că oferă altceva din punct de vedere vizual: reproduceri ale costumelor purtate de samurai. Mai mult, observăm în general o seducție tot mai intensă din partea occidentului față de arta asiatică. Rațiunile sunt numeroase și necesită un tip de analiză care nu cred că-și are locul pe un blog. Să reținem doar că fanii rockului s-ar putea să prefere în viitor o solistă care vântură un eventai în locul eternei roți făcute cu podoaba capilară.Altele

Inițial am oscilat între a scrie despre Wagakki Band la modul clasic de tip cronică și a aduce în discuție ideea de pariu. De vină pentru mica încurcătură e un număr: 65,898,031. Atâtea vizualizări avea videoclipul oficial al piesei Senbonzakura pe Youtube atunci când m-am apucat de tastat. În atare condiții unii ar putea strâmba din nas, punând la îndoială demersul meu. Din fericire, au existat destule motive ca să nu-mi schimb maniera pe care mi-o propusesem. Întâi că nu cred cu sfințenie în cifrele de pe situri precum cel amintit. Am privit suficient de mult timp industria muzicală japoneză ca să nu iau de bună chiar orice. Managerii de acolo apeleaza cu regularitate la niște mijloace de promovare cel puțin discutabile. Cu toții cunoaștem metodele  prin care se pot obține foarte ușor likeuri și vizualizări. Apoi, chiar și dacă cifra e reală, ea nu a fost materializată dincolo de granițele Japoniei. Vorbesc despre acele borne, materiale sau spirituale, care plasează cu adevărat o trupă în istoria Muzicii. În fine, ca să fiu sincer, nu dau doi lei pe socoteli virtuale. Să nu uităm că manelistul Petrică Cercel a strâns peste 25 de milioane de vizualizări cu o singură arie. Contează/va conta el la nivel mondial?

Începusem pe parcursul redactării acestui text să scriu (cam mult) și despre Beni Ninagawa, adică fata din Wagakki Band responsabilă cu instrumentul tsugaru-shamisen. Între timp mi-am amintit că-s deseori caracterizat ca fiind ușor afemeiat, astfel ca am șters tot ce mă chinuisem să relev în legătură cu problema idealurilor feminine. Noroc că industria porno japoneză este a doua cea mai dezvoltată din lume. La o adică îmi pot găsi cumva refugiul. Bucuria analogiilor.

Să vedem ce se întâmplă

Excluzând o implozie nedorită, cred că fenomenul Wagakki Band va avea un cuvânt greu de spus. Măcar în lumea stilului din care face parte. Dacă însă nu va apărea dezvoltarea pe care o prevăd, dacă voi pierde pariul, atunci promit să ascult ultimul album Trooper și interviul cu Măruță din bezna postului public de radio.


Mai multe informații despre stilul Wagakki Band direct de la sursă

2 gânduri despre „Un pariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s