Fetele de la Căpâlna, George Enescu și heavy metal

Yasuharu Takanashi s-a remarcat la nivel mondial prin intermediul coloanelor sonore pe care le-a compus pentru câteva dintre cele mai cunoscute filme animate. Abilitatea sa de a găsi formula muzicală potrivită unui anumit personaj/moment, pe modelul spectacolelor de operă, mi-a atras suplimentar atenția deoarece sfera în jurul căreia își construiește lucrările este symphonic/folk metal, un stil ce-mi suscită interes.

Iubitorii sonorităților ce adună fazele rock cu cele clasice văd geneza în Richard Wagner (mai multe informații în acest sens pot fi descoperite pe siteul https://www.wagner-heavymetal.com). Eu cred că există și alte nume care au contribuit la interesanta apropiere. Antonin Dvorak e primul care îmi vine în minte. George Enescu e altul. Compozitorul nostru poate că nu se află în fruntea vreunui top specific, dar melodicitatea pe care o propune pare că e luată în calcul de către unii artiști din prezent. Iar Takanashi dă impresia că s-a întâlnit la un moment dat cu opera botoșăneanului.

Parcursul întregii sale discografii relevă faptul că aproape niciun instrument muzical nu este trecut cu vederea, indiferent de proveniența geografică. De asemenea, polivalența se exprimă și prin intermediul părților vocale. Avem coruri de tenori, Gregorian, de soprane, mezzosoprane sau cu timbru specific unor ansambluri folclorice precum cel al fetelor de la Căpâlna (postez aici câteva fragmente care amintesc de ultimele).

Așadar, pregătirea teoretică pe care o are Takanashi mă îndreptățește să cred că muzicianul din Tokyo a parcurs cumva distanța de 12.000 mii de kilometri care-l separă de spațiul nostru. Dacă însă n-a făcut-o, dacă forțez realitatea, atunci nu rămâne decât să-l apreciez în plus. Și, evident, bucuria analogiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s