Fetele de la Căpâlna, George Enescu și heavy metal

Stiluri muzicale diferite se contopesc din ce în ce mai mult. Trecerea anilor a făcut ca abordările singulare să devină fade. Senzația că s-a spus tot ce se avea de spus a apărut încă de pe la mijlocul anilor `90, declanșându-se atunci o veritabilă expansiune teritorială. Așa s-au născut genuri precum simfonic rock sau alternativ rock. Din păcate, nevoia diversității nu a echivalat mereu cu progresul. Dorința transmiterii de idei artistice într-un mod proaspăt a furnizat suficient material trivial pentru a trezi nostalgii înverșunate. Nu puține sunt mesajele utilizatorilor de pe Youtube care fac referire la vremuri mai bune în secțiunile dedicate compozițiilor mileniului trecut. Totuși, în ciuda justificatului reflex de respingere a relativ noului, cred că lucrurile nu sunt chiar atât de îmbâcsite. Apar și astăzi produse asupra cărora ne putem apleca cu încrederea că nu coborâm presupusa ștachetă valorică. Un astfel de exemplu pozitiv modern se manifestă prin piesele lui Yasuharu Takanashi, japonezul ce consider că face parte din tagma orchestratorilor care alcătuiesc puntea solidă dintre trecut și viitor.

Yasuharu Takanashi s-a remarcat la nivel mondial prin intermediul coloanelor sonore pe care le-a compus pentru câteva dintre cele mai cunoscute filme animate. Abilitatea sa de a găsi formula muzicală potrivită unui anumit personaj/moment, pe modelul spectacolelor de operă, mi-a atras suplimentar atenția deoarece fundația în jurul căreia își construiește lucrările este symphonic/folk metal, un stil ce-mi suscită un interes aparte.

Iubitorii sonorităților ce adună fazele rock cu cele clasice văd geneza în Richard Wagner (mai multe informații în acest sens pot fi descoperite pe siteul https://www.wagner-heavymetal.com). Eu cred că există și alte nume care au contribuit la interesanta apropiere. Antonin Dvorak e primul care îmi vine în minte. George Enescu e altul. Compozitorul nostru poate că nu se află în fruntea vreunui top specific, dar melodicitatea pe care o propune pare că e luată în calcul de către unii artiști din prezent. Iar Takanashi dă impresia că s-a întâlnit la un moment dat cu opera botoșăneanului. De asemenea, parcursul întregii sale discografii relevă faptul că aproape niciun instrument muzical nu este trecut cu vederea, indiferent de proveniența geografică. Polivalența lui se exprimă și prin intermediul părților vocale. Avem coruri de tenori, Gregorian, de soprane, mezzosoprane sau cu timbru specific unor ansambluri folclorice precum cel al fetelor de la Căpâlna (la sfârșit voi posta doar acele compoziții care amintesc de ultimele menționate). În privința laturii metal, regăsim influențe venite din partea unor trupe cu profil diferit (Black Sabbath – Judas Priest – Rhapsody – Therion).

Așadar, bogata pregătire teoretică pe care o are Takanashi mă îndreptățește să cred că muzicianul din Tokyo a parcurs cumva distanța de 12.000 mii de kilometri care-l separă de spațiul nostru. Dacă însă n-a făcut-o, dacă forțez realitatea, atunci nu rămâne decât să-l apreciez în plus. Și bucuria analogiilor.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s