Sângele Regilor

Mi-am impus câteva reguli atunci când scriu despre muzică. Una dintre ele ține cont de momentul apariției produsului la care mă refer. Nu văd de ce aș vorbi despre ceva întors deja pe toate fețele, astfel că încerc să nu mă întorc prea mult în timp. De data asta voi face o excepție. Moartea Regelui Mihai mi-a readus puternic în minte un album lansat în 2001 de o trupă pe care întotdeauna am considerat-o a fi nedrept subevaluată: Tierra Santa.

Privilegiul întâlnirii cu Tierra Santa s-a petrecut undeva prin 2005. La vremea respectivă urmăream un thriller venezuelean (Mujer de Judas), consecința imediată fiind curozitatea de a descoperi formații care cântă în limba spaniolă. Așa am dat peste o gașcă din La Rioja ce oferea un melodic heavy/power metal lipsit de clișee, cu personalitate și constant inspirat, deci diferit de majoritatea trupe lor de gen.

Tierra Santa mi-a dat senzația că face notă discordantă, în sens pozitiv, din multe puncte de vedere. Vorbesc despre materialul lansat până în perioada primelor mele audiții (cinci albume de studio). Relativ simplitatea specifică stilului nu echivalează în cazul spaniolilor cu monotonia și liniaritatea, fiind una cristalizată de așa natură încât sublimul se naște chiar și dintr-o matematică mai accesibilă, fără a cădea în plasa accentelor prea pop la care apelează mulți artiști din zona respectivă. Raritate remarcabilă. O altă trăsătură frumoasă pe care am observat-o la Tierra Santa este legată de versuri. Dacă în general ne confruntăm în așa-zisul power metal cu o doză mare de prost gust, Angel și colegii săi reușesc să se distanțeze de turmă, vorbind despre teme precum istorie, religie și mitologie într-un mod care îndeamnă la îmbogățirea culturii generale, nu la asimilări forțate ale unor exagerări teribiliste.

Impulsul e să vorbesc în continuare despre întreaga discografie a ibericilor pentru că fiecare compoziție transportă ascultătorul în paginile unei cărți. Mă limitez oarecum doar la discul Sangre de Reyes, cel despre care fanii și criticii spun că reprezintă clipa de maturizare artististică. Motivul: piesa ce dă titlul albumului. Versurile acesteia m-au dus întotdeauna cu gândul la viața ultimului nostru rege, imaginația trecând dincolo de povestea lui Odiseu, adevărata sursă de inspirație a melodiei.

Pe Sangre de Reyes iese în evidență moștenirea sound-ului Iron Maiden. Spun asta intenționat întrucât influențele legendarei trupe britanice sunt doar atât: influențe. Preluarea abordării de mai la nord nu se înscrie în obișnuita categorie ”tribut”. Spaniolii iau specificitățile predecesorilor și le reciclează într-o manieră eterogenă, având curajul să nu complice inutil lucrurile. Rezultă solouri de chitară tăioase, lead-uri memorabile, legături armonioase între bass și tobe, totul fiind însoțit de timbrul vocii lui Angel San Juan care, fără a excela, adaugă ingredientele necesare scopului.

Tierra Santa nu este o formație care compune albume conceptuale. Însă reușește cumva să dea sentimentul unui tot unitar, chiar dacă subiectele pieselor diferă. Este și cazul materialului prezentat pe Sangre de Reyes. Se jongleză spațio-temporal, de la Ioana d’Arc sau Invicibila Armadă până la calul înaripat Pegas și Labirintul Minotaurului, fără a apărea vreo discrepanță deranjantă.

Dincolo de aspectele concrete tehnice, menționate în cronici de oameni mult mai avizați decât mine, Tierra Santa, în special pe Sangre de Reyes, m-a făcut să-mi închipui un fel de legătură între Teo Peter și Hansi Kursch. Pentru cineva care a copilărit în urechi cu discul Cântec Pentru Prieteni și care mai apoi a fost marcat de atitudinea Blind Guardian, spaniolii de față sunt un fel de bonus; o prelungire a unui decent-rock/metal care este preocupat strict de mesajul artistic, evitând elementele secundare emfatice și deseori triviale. Poate că analogia personală dintre Sangre de Reyes și Regele Mihai se justifică și prin ținuta în ansamblu a băieților de la Tierra Santa.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s