Power Trip – Nightmare Logic

Pentru rândurile de față am ales discul Nightmare Logic semnat Power Trip. Este un album care a terminat anul precedent pe primul loc în clasamentul celor de la Loudwire, pe poziția a doua în viziunea revistelor Revolver și Exclaim!, fiind totodată foarte aproape să intre în top 10 și în ierarhia Rolling Stone. Dar opțiunea mea nu se bazează pe aceste cifre în sine, ci pe faptul că mult lăudatul material este thrash metal, un gen aflat în moarte clinică de pe la sfârșitul mileniului trecut. Mai mult, Nightmare Logic măsoară doar 33 de minute. Denotă că este cu adevărat special, altfel n-ar fi fost glorificat în ciuda scurtei durate. Dar oare chiar așa stau lucrurile? Eu cred că da și nu.

Marea problemă pe care o am cu piedestalul pe care s-au urcat americanii de la Power Trip rezidă în chiar genul muzical adoptat. Thrash metal-ul nu s-a prăbușit întâmplător. Bateria s-a consumat după ce Big 4 și amicii au spus ce aveau de spus. Incapacitatea instrisecă de a diversifica a devenit cu timpul iritantă pentru ascultători. De altfel, întorcându-ma puțin la Loudwire, dacă privim peste cele mai bune 50 albume thrash din toate timpurile, vedem că doar cinci sunt post 1990, incluzând aici și Nightmare Logic. Atât. Cinci! Fărâma de atractivitate manifestată în ultimii 28 de ani vorbește de la sine. Ca să fiu sincer, singura piesă din sfera pomenită care m-a atras de la fazele Kreator & Violent Revolution încoace, exceptând micuțe momente Bonded by Blood, este Babymetal Death. Cam puțin. În consecință, pare umflată plasarea ultimei realizări Power Trip atât de sus.

Faptul că văd în ultra premiatul unei trupe thrash metal o ușoară insultă adresată numeroaselor producții progresive de calitate nu înseamnă că Nightmare Logic îmi repugnă. Ba dimpotrivă! E un disc foarte bun care ar fi putut cu ușurință să iasă la iveală și-n epoca de aur a genului. Spun asta pentru că cele mai multe dintre piese, cu toate că prezintă neîndoielnice influențe Metallica (de început; Kill `Em All), Slayer (mai ales Reign in Blood) Exodus sau Testament, sunt acceptabile. Nu dau senzația aia de copy/paste, reușind să transmită energie și agresivitate plăcută. Iar asta se realizează îmbinând trecutul cu prezentul. Aranjamentul modern și ideile anilor ’80 găsesc un consens care poate revitaliza lumea thrash metal. Sau îi poate pune definitiv cruce. Cert este că semnul de viață dat prin intermediul lui Nightmare Logic era dorit. Lumea s-a îndepărtat, dar n-a uitat. Ființa undeva o nostalgie, aproape nespusă. Poate și din acest motiv s-au declanșat ropotele de aplauze la auzul unor compoziții precum Executioner’s Tax sau Firing Squad. Ele redefinesc profunda revoltă spirituală din finalul Războiului Rece, adaptând-o vremurilor de azi?

Bubele din sânul bisericii, corupția, ipocrizia sau setea de putere sunt doar câteva dintre temele abordate pe Nightmare Logic. Banalul manual thrashăristic. Chestia e că, după atâția ani de lipsă aproape totală de headbang sănătos, reafirmarea medicamentului împotriva furiei, a nervilor cotidieni, a frustrării de zi cu zi, ce caracterizează acest CD era necesară. Sigur, ea s-a tot înfățișat în felurite maniere, dar nu ca-n bătrânul thrash; nu lipsite de briz brizuri. Uneori, pentru a calma piticii de pe creier, e nevoie de mai puțină logică. Poate de-aia înjurăturile, adică propoziții simple, se manifestă la granița cu instinctivul. Cam ăsta-i punctul forte de pe Nightmare Logic. Momentul ăla când după AS Roma – SS Lazio (2-1) preferi să dai cu gâtul și gândul prin aer în loc să spargi geamuri sau, Doamne ferește, altceva mai viu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s