Sound Horizon – Elysion

”Printre cele mai inovative și complexe producții de operă rock”. ”Chiar dacă sunt consumator împătimit de rock progresiv, mărturisesc că n-am ascultat vreodată ceva similar”. ”O îmbinare unică de muzică rock și muzica clasică”. Astea sunt doar câteva dintre frazele pe care le-am întâlnit în cronicile făcute albumelor Sound Horizon. Sentințe asemănătoare se dau cu regularitate unor fabricații îndoielnice, motiv pentru care am avut un ușor reflex de respingere la primul contact cu ele, cu toate că, prin intermediul altor materiale, eram oarecum familiar cu felul lui Revo (liderul proiectului) de a privi lucrurile (piesa Moon Pride). Reticența mi-a fost înlăturată o dată cu disecarea CD-ului Elysion ~Rakuen Gensō Monogatari Kumikyoku~. Pentru că, da, oferă o experință proaspătă.

Despre Sound Horizon se poate spune că e mai degrabă un proiect muzical decât o formație propriu-zisă. Constanta, de la apariția din 2001 și până astăzi, este muzicianul care-și spune Revo (compozitor, chitarist, pianist, vocalist etc.). Un fel de Avantasia/Ayreon japonez. Generic, stilul adoptat pe Elysion ~Rakuen Gensō Monogatari Kumikyoku~ se învârte în jurul fazelor symphonic rock/metal, dar lucrurile sunt mai complicate. Sonoritățile diferă de realizările cu care suntem obișnuiți în zona genului respectiv. Amprentele de baroc muzical și folk transportă ascultătorul în lumea secolelor 16-17-18 într-o manieră naturală, sinceră și des inspirată. Înclin să cred că și originală, cel puțin chimic; de potrivire a elementelor născute în prealabil. Astfel, tiparele sferei moderne, de la Queen sau Rush pâna la  Epica ori Blind Guardian, sunt provocate. Imaginați-va un Trans-Siberian Orchestra lipsit de prejudecăți.

Cred că începuturile Sound Horizon ar fi fost mai greoaie fără aportul solistei vocale Aramary (Mariko Arai pe numele real). La calitățile ei de mezzosoprană se adaugă un factor captivant, anume abilitatea de a interpreta eroinele în funcție de vârsta acestora. Acum poate suna precum o fetiță de 10 ani, iar în următoarea secundă să joace cu ușurință rolul unei femei bătrâne. De asemenea, m-a impresionat și caracterul universal al vocii sale. De obicei, femeile din Asia au un timbru recognoscibil . Nu spun că Aramary s-ar deosebi substanțial, ci că ascultatul în orb nu indică explicit apartenența geografică. De aici și speciala receptivitate, particulară spectacolelor de operă, a omniprezenței.

Elysion ~Rakuen Gensō Monogatari Kumikyoku~ e primul produs cuprinzător din istoria Sound Horizon. Momentele importante lansate anterior pe diverse platforme sunt adunate cu ocazia asta într-o formă conceptuală ce are ca bază Paradisul și Abisul derivat din Dragoste. Deosebit este că noțiunile nu sunt prezentate tradițional, în sensul că nu avem de-a face cu antagonismul. Nuanța se disociază de dualismul religios. Decadența ca efect al iubirii – gelozia, imoralitatea, crima, posesivitatea, incestul – joacă rolul principal, prin intermediul diverselor figuri, într-un mod imperios consecinționist. Pentru mine, ca român, filosofia-poem de pe acest album înseamnă o ciocnire între Simina lui Eliade și Cătălina lui Gala Galaction. Bonus: alternativa cosmosului sumbru și fermecător specific teatrului propus de King Diamond. Și pentru că am atins capitolul versuri, trebuie să precizez că Sound Horizon devine incomprehensibil în absența unui studiu serios al mesajului. Numeroasele și lungile bucăți narative sunt esențiale. Traduceri foarte bune se pot găsi pe:  http://www.animelyrics.com sau https://ejtranslations.wordpress.com.

Love wishing to the Ark

Fără să fie principala creație Sound Horizon, Elysion se evidențiază mai ales datorită noilor porților deschise rock-ului simfonic. Și printr-o seducătoare naivitate. Aievea celei din povestea albumului.


Albumul se poate downloada aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s