The Dark Element

Îmi place Anette Olzon. Simpatia mea nu se bazează neapărat pe convingerea că solista vocală din Katrineholm ar avea mari calități din punct de vedere muzical, deși timbrul ei mereu îmi dă o stare de bine, cât pe povestea tumultoasă începută prin 2007. În ciuda celebrității, Olzon s-a confruntat cu multe situații neplacute. Mai întâi a trebuit să suporte atacurile scelerate ale ultrașilor Tarjei Turunen (uneori chiar la propriu), apoi s-a lovit dur de introversiunea lui Holopainen și Nevalainen. Ca tabloul să fie complet, în urmă cu aproximativ doi ani a fost bătută și jefuită în apropierea casei sale. Cum să nu-ți fie dragă femeia păguboasă?

După despărțirea cu scandal de Nightwish, Olzon nu prea s-a mai apropiat de scena metal. Singurele apariții notabile în zona asta sunt colaborările episodice avute cu formații precum Swallow the Sun și Secret Sphere. De altfel, întreaga sa activitate profesională din ultimii 6 ani e redusă, excepția importantă fiind albumul solo Shine. În toamna lui 2017 s-a produs revenirea alături de sonoritățile care au consacrat-o, Anette lansând, împreună cu Jani Liimatainen (ex-Sonata Arctica), Jani Hurula și Jonas Kuhlberg, un disc de studio sub titulatura The Dark Element.

Acum câțiva ani eram la o terasă de vară cu niște prieteni și savuram beri la halbă diluate cu multă apă (așa se proceda prin Regie; gen concerte Metalhead). Ora era în jur de 22:00. La un moment dat cineva propune să plecăm la mare. Nimeni n-a reținut cine. Eram prea concentrați la efectul placebo prin care să transformăm apa în ceva. Orice altceva. Hristoși de bodegă. Neimportant. Contează doar că la 23:15 eram în Gara de Nord, încercând s-o convingem pe casieriță că biletele nu s-au epuizat, că putem lua trenul de ora 03:00. Insistențele noastre… lichefiate au dat până la urmă roade.

Bineînțeles, sărbătorirea isprăvii ne-a făcut să învingem alte beri ce conțineau urme de alcool, standardele fiind similare și la Mecul din gară, așa că la 02:50 eram pe partea opusă vagoanelor regale. Și cum îngrămădiți se aflau sute de ducători spre Vamă sau Costinești, ne-a fost imposibil să ajungem acolo unde plănuiam. Era mai ceva ca-n mall-urile londoneze de Black Friday. Ba mai mult, cu greu am reușit să ne urcăm și să rămânem în tren. La propriu și la figurat. Momentul ăla când vocabula Pulime capătă consistență.

8 ore și 45 de minute a durat drumul inițial de la București la Constanța. Că cică șinele erau dilatate din cauza caniculei (nu sunt sigur dacă temperatura depăsea 25 de grade). Timp berechet spre regenerarea ficatului. În spațiul dintre vagoane cu vedere la WC. Pentru că aceea a fost priveliștea noastră de Clasa I.

Dar ce legătură are aventura feroviară din tinerețe cu The Dark Element? Păi cam totul. De la extaz la agonie și viceversa.

A nu se înțelege că văd în Olzon sau Liimatainen muzicieni de primă mână. Problema e că atunci când tastezi ”best symphonic metal bands” pe Google apar inevitabil două nume: Nightwish și Sonata Arctica. Popularitatea nu poate fi ignorată.

M-a bucurat vestea că Anette va cânta din nou într-o trupă (mai) metal. Fac parte din categoria celor care cred că Nightwish a făcut un mare pas în față prin cooptarea ei. Fie doar și prin prisma variației. Lucrurile începuseră să devină extrem de monotone cu Tarja. Nu se mai putea trage de aceleași clișee la infinit. Însă entuziasmul mi-a fost domolit în momentul descoperirii compozitorului deoarece mereu am avut sentimentul că audiția unei singure piese Sonata Arctica acoperă întreaga lor discografie. Așadar, nu mă așteptam la chestii mărețe. De aici și ignorarea albumului o perioadă.

Și n-au fost surprize majore. The Dark Element propune binecunoscutul pop-metal scandinav (mai ales finlandez) cu pretenții simfonice. Dar e ceva în plus. Decent. Bun. Altfel nu m-aș fi obosit să scriu despre el. Călătoria cu trenul e câteodată nasoală. La fel și funcționarii publici. În schimb, marea e grozavă!

Symphony with a grim orchestration

Dincolo de reîntâlnirea cu o prietenă veche, cred că producția excelentă joacă un rol important în faptul că agreez discul The Dark Element. Sunetul e modern, foarte clar, fără excese, în ciuda micilor faze când vocea lui Olzon e auto-tune. Ne-am obișnuit cu asta încă din perioada când dadea probe la Nightwish, așa că nu insist. Oricum numărul vocalistelor cu adevărat bune în zona asta este redus. Să mai lăsăm din ipocrizie. Zic. Însă motivele principale pentru care munca lui Liimatainen e digerabilă constau în sinceritate și echilibru. El a zis într-un making of că i se trage de la whiskey. Probabil puțin îndoit cu apă. Pe The Dark Element nu se încearcă chestii extravagante. Muzica e directă, tăioasă pe alocuri, headbangistă. Cu toate astea, nu deranjează prin simplitate. Iar atmosfera e melancolică, amară, conformă cu titlul, lipsind totuși accentele penibilo-depresive. Nu discut nivelul intelectual al versurilor. Doar nu se așteptă nimeni la mari sisteme filosofice în sfera rock-ului melodic (presupus) simfonic din nord.

Viorile și clapele există cu precădere pentru susținerea riff-urilor și lead-urilor de chitară, atitudine care în alte situații mi-ar fi stârnit repulsie. În cazul de față funcționează. Dintr-un punct de vedere, subzistă astfel impresia omogenității. Ascultați The Dark Element mergând pe stradă (știu, nu e indicat să umbli în public cu căști în urechi; pricepeți metafora)! Mai toate piesele, exceptând tâmpitele balade, oferă un paradox interesant: avânt și contemplație; analizarea în regim de viteză a mutrelor triste din mijloacele de transport. Singurul minus l-aș atribui tobelor. Se putea utiliza un computer în locul lui Hurula; oricum în videoclipuri seamană cu un cyborg . Nimeni n-ar fi sesizat diferența

Albumul mai bine se numea ”A Dark Element”. Dacă ar fi fost după Anette probabil că era folosit pluralul. Nici picioarele ei nu mai au delicatețea din trecut… Iar prietenii sunt mai degrabă momente de prietenie. Marea și birocrația sunt tot acolo.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s